Ads Top

Lim Kit Siang lapor SKMM kerana difitnah terima RM100 juta dari Robert Kuok

VETERAN Parti Tindakan Demokratik (DAP), Lim Kit Siang membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) terhadap sebuah blog yang mendakwa beliau menerima RM100 juta dari hartawan terkenal Robert Kuok.


Menurut Lim, artikel bertarikh 25 Febuari di blog The Third Force mendakwa beliau menipu tentang dakwaan menerima dana dari Kuok.


"Ini adalah berniat jahat, tidak berasas, dan serangan keterlaluan terhadap Kuok. Ia merupakan contoh berita palsu paling buruk," kata beliau dalam satu sidang media selepas membuat laporan kepada SKMM hari ini.


Lim Kit Siang

Katanya lagi, artikel itu menuduh beliau menerima dana dari Kuok sebanyak RM100 juta dalam masa 4 tahun, dan beliau dituduh sebagai pendakwah Kristian yang radikal mahu mencetuskan perbalahan di antara orang Cina dan umat Islam, dan merupakan seorang anti-Islam yang mahu menubuhkan kerajaan orang Cina.


"Sebab itu saya membuat laporan kepada SKMM, supaya mereka boleh menyiasat kes ini di bawah Seksyen 233 Akta SKMM." Katanya.


Seksyen 233 merujuk kepada kesalahan menggunakan kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian oleh seseorang untuk menyebarkan sebarang bentuk komunikasi bersifat lucah, tidak sopan, palsu, ugutan atau menyinggung perasaan.


Pemimpin Umno sebelum ini menyerang Kuok yang kini menetap di Hong Kong, berikutan artikel-artikel yang disiarkan oleh blogger Raja Petra Kamaruddin mendakwa ahli perniagaan itu secara rahsia memberi dana kepada DAP.


Menteri Pelancongan, Mohamed Nazri Abdul Aziz sebelum ini dilaporkan bukan sahaja menggelarkan Kuok sebagai "pondan" dan pengecut, malah mencabar individu paling kaya di Malaysia itu Untuk kembali ke Malaysia dan bertanding dalam pilihan raya umum ke-14 yang bakal diadakan selewat-lewatnya pada bulan Ogos.


Seorang lagi pemimpin Umno, Tajuddin Abdul Rahman menggesa Kuok agar "tidak lupa asal usulnya,".


Menteri Wilayah Persekutuan, Tengku Adnan Tengku Mansor pula dilaporkan berkata Kuok "menggigit tangan yang menyuapkan makanan," dan lupa dengan asal usulnya.


Tengku Adnan turut menuduh Kuok mencetuskan sentimen perkauman.


Hartawan itu bagaimanapun menafikan segala tuduhan yang dilemparkan kepadanya, beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Raja Petra.


Semalam, Menteri Pengangkutan Liow Tiong Lai dilaporkan sebagai berkata bahawa kabinet mengiktiraf sumbangan Kuok terhadap kemajuan negara.


"Kabinet mengiktiraf segala sumbangannya kepada negara, dan sumbangannya kepada ekonomi bertahun-tahun lamanya,"


"Perdana menteri dalam satu kenyataan pada hari Selasa turut memuji Kuok atas segala sumbangannya," kata beliau selepas menghadiri mesyuarat kabinet. — EdisiRakyat.com, 1 Mac 2018

1 comment:

  1. Halo,
    Nama saya ROBBI dari Cirebon Jawa Barat Indonesia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Alicia Radu untuk membantu saya memperoleh pinjaman yang baik setelah saya banyak mengalami pinjaman dari pemberi pinjaman online palsu yang menipu saya untuk mendapatkan uang tanpa memberikan pinjaman kepada saya telah memerlukan pinjaman untuk 3 tahun yang lalu untuk memulakan perniagaan saya sendiri di kota Cirebon di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan sebuah syarikat palsu di Turki yang telah menipu saya dan tidak menawarkan saya pinjaman. dan saya sangat Frustrasted kerana saya kehilangan semua wang saya untuk sebuah syarikat palsu di Turki, kerana saya berhutang kepada bank saya dan rakan-rakan saya dan saya tidak ada sesiapa pun untuk menjalankan, sehingga satu hari setia bahawa seorang kawan saya memanggil Siti Aminah setelah membaca kesaksiannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu, jadi saya terpaksa menghubungi Siti Aminah dan dia memberitahu saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi Ibu Alicia Radu bahawa dia adalah seorang ibu yang baik dan saya terpaksa menunaikan keberanian dan saya menghubungi Ibu Alicia. Radu dan saya terkejut dengan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam tempoh 3 jam pinjaman saya dipindahkan ke akaun saya dan saya sangat terkejut bahawa ini adalah satu keajaiban dan saya mesti memberi keterangan mengenai kerja baik Ibu Alicia Radu
    jadi saya nasihat semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi e-mel Ibu Alicia Radu: (aliciaradu260@gmail.com) dan saya memberi jaminan bahawa anda akan memberi keterangan seperti yang telah saya lakukan dan anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai Ibu Alicia Radu email saya : (robbi5868@gmail.com) dan anda masih boleh menghubungi Siti Aminah yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui e-mel: (sitiaminah6749@gmail.com)
    semoga Allah terus memberkati dan mengasihi ibu Alicia Radu untuk mengubah kehidupan kewangan saya

    ReplyDelete

Powered by Blogger.