Polis janji ambil tindakan terhadap Zakir Naik jika diminta oleh India

PIHAK Polis hari ini dilaporkan berjanji untuk mengambil tindakan dan prosedur yang perlu berdasarkan undang-undang sekiranya India menghantar permintaan untuk menangkap pendakwah dalam pelarian Dr Zakir Naik.

Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun mengesahkan bahawa pihaknya tidak ada menerima arahan untuk menangkap pendakwah kontroversi itu setakat ini.

"Setakat ini kita tidak menerima sebarang Arahan hitam-putih dari mana-mana pihak," katanya yang memberitahu Malay Mail melalui satu pesanan mesej.

"Kita telah melihat beberapa aspek termasuk undang-undang dan isu keselamatan berkait dengan kes tersebut sebelum satu tindakan dibuat,"Agensi Penyiasatan Kebangsaan India (NIA) sebelum ini dilapor mahu menghantar satu permohonan bagi menangkap Dr Zakir yang dipercayai berada di negara ini.

Sumber berita Times of India yang berpengkalan di Mumbai melaporkan, berdasarkan perjanjian ekstradisi Malaysia dan India, sebaik sahaja Malaysia menerima permintaan tangkapan, ia perlu mengesahkan lokasi Dr Zakir dan menangkapnya sementara menunggu permohonan ekstradisi secara rasmi.

Awal bulan ini, pihak Interpol telah membatalkan notis merah terhadap Dr Zakir Naik seperti yang diminta oleh NIA.Sumber berita tempatan India melaporkan NIA telah menjelaskan bahawa permohonannya sebelum ini telah ditolak kerana ia bersifat "pramatang" dan agensi itu belum memfailkan sebarang kertas pendakwaan terhadap Dr Zakir Naik pada masa itu.

NIA dilaporkan sebagai berkata akan menghantar satu lagi permohonan baru kepada Interpol, selepas satu kertas pendakwaan telah difailkan di sebuah mahkamah khas di Mumbai bulan lalu.

Pendakwah berusia 52 tahun itu dilaporkan dituduh di bawah Akta Aktiviti-aktiviti Haram India (Pencegahan) kerana mengetuai "pertubuhan haram," beliau juga dituduh menggalakkan anak-anak muda untuk melakukan tindakan ganas dan menyertai kumpulan kumpulan pengganas Global seperti Islamic State.— EdisiRakyat.com, 25 Disember 2017

1 Comments

  1. Sya kerja di Taichung Taiwan 4 THN 5 bulan. dlu Amat trsiksa Majikan gak baik Tiap hari di marahin kerja terus 24 jam jarang istrahat. waktunya tidur mlm Kerja sampe subuh pgi apalagi libur sekolah sibuk masak" boro" bisa istrirahat, pokoknya kerja.. kerja truss... jd TKW Bikin kapok tersiksa batin 4 THN lebih., kebetulan wktu itu ada teman Q kenal namanya Mbah Suroto di facebook, awalnya sya ikut-ikutan melihat temanku, ternyata setelah kubuktikan hasilnya memang luar biasa..!! katanya sering di bantu sm beliau. ternyata dia seorang guru spritual Pesugihan Anka Togel 2D sampai 6D dan Pesugihan Dana Ghaib , tp sya beranikan diri coba telpon beliau. dan sya memilih Pesugihan Dana Ghaib nya. Alhamdulillah benar2 terbukti nyata hasilnya, sya di Taiwan bisa pulang ke indonesia degan selamat jg dah Alhamdulilah..  jika sampean minat ingin tlpn beliau ini nmr nya +6282291277145 smg bisa di bantu sprti sya. Amin...

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post