Salji turun kali ketiga di Gurun Sahara dalam 40 tahun

SALJI dilaporkan turun di Gurun Sahara, sehingga menyebabkan bukit-bukit berpasir di kawasan berkenaan dilitupi lapisan ais setebal 40cm.

Salji yang mula turun di sebuah pekan Algeria bernama Ain Sefra pada awal pagi hari Ahad, memberi peluang kepada kanak-kanak saling berlumba menuruni curam-curam bukit lapor sumber berita Independent.

Bagaimanapun, peningkatan suhu kawasan berkenaan kemudiannya mencairkan lapisan salji tersebut hanya dalam masa sehari.

Ini merupakan kali ketiga dalam masa 40 tahun pekan berkenaan yang juga dikenali sebagai "gerbang ke Gurun Sahara" ditimpa salji.

salji gurun sahara

Dalam tahun 1979, satu kejadian ribut salji selama setengah jam telah menghentikan lalu lintas. Dua tahun lalu, kawasan berkenaan turut ditimpa salji, dan pekan itu sekali lagi melihat salji turun tahun lalu.

Salji di Sahara "jarang berlaku, tapi ada," lapor Independent yang memetik kenyataan seorang jurucakap.

"Kelihatan gambar-gambar bersalji ada diambil di kawasan tinggi wilayah utara, menuju ke daerah pergunungan Atlas, maka tidak mengejutkan kawasan ini boleh menyaksikan sedikit salji jika keadaan mengizinkan,"

"Dengan keadaan Eropah pada masa ini, yang memberikan kami cuaca sejuk sepanjang minggu, tiupan angin sejuk arah selatan ke kawasan tersebut dan sedikit kelembapan akan membawa salji," katanya.

salji sahara

Ain Sefra diasaskan dalam tahun 1881, merupakan pekan tinggalan Perancis, mempunyai suhu purata paling tinggi 37C ketika musim panas, dan pernah mencatatkan rekod suhu -10.2C ketika musim sejuk. — EdisiRakyat.com, 10 Januari 2018

1 Comments

  1. Mohon dimaafkan sebelumnya....!! terpaksa sy ngeposting disini karna sy sudah mengalami skrg bagaimn rasanya tinggal di perantauan jd TKW. Anak dan suami di tinggal di kampung. Sy dulu 4 tahun 5 bulan tinggal di Taichung Taiwan.. hanya jeritan batin dan tetes air mata selalu menharap. tp tdk ada hasilnya sm sekali. Cuman gali lobang tutup lobang trus. dulu.. pengen pulang ke indo gaji tidak seberapa. Tetapi namanya juga rejeki itu tidak ada yg tau. Yg penting kita betul-betul yakin dan percaya Pasti ada jlan keluarnya. Halal tidaknya hanya tuhanlah yg menentukan. Kebetulan waktu itu sy istirahat di kamar buka facebook dapt nmor telpon Mbah Suroto di halaman tki sukses. setelah sy baca ternyata beliau murid Eyang Guru Jugo dari gunung kawi. dengan adanya Pesugihan Dana Ghaib ini dan Pesugihan Anka ghaib/Togel 2D sampai 6D pilihan..., sy memilih jalan Pesugihan Dana Ghaib saja karna tidak ada tumbal menumbal. alhamdulillah ternyata benar2 terbukti hasil nya dari Mbah. skrg sy bsa buka usaha kecil-kecilan di rumah.. ya allah terima kasih rejekimu ini yg enkau berikan. Mungkin ada teman pengen merubah nasib nya seperti sy. ini nomr nya Mbah Suroto +6282291277145 karna tidak ada salahnya kita berbagi. sy sudah merasakan manis pahitnya tinggal di perantauan. Trmksh

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post