MRSM Gerik, Perak dilanda keracunan makanan

KERACUNAN makanan dilaporkan berlaku di Maktab Rendah Sains Mara di Gerik, Perak melibatkan seramai 23 pelajar sekolah jenis asrama penuh berkenaan.

Seramai 23 pelajar itu yang terdiri daripada 11 orang lelaki dan 12 perempuan, mengalami simptom ringan dan telah diberikan rawatan pesakit luar.

Pengerusi Eksekutif Jawatankuasa Kesihatan Negeri, Datuk Dr Mah Hang Soon dilaporkan sebagai berkata para pelajar berkenaan mula menunjukkan simptom keracunan makanan sejak pagi tadi.

Mah Hang Soon

"Kami telah menerima satu laporan tentang kes-kes keracunan makanan dari Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Perak, pada jam 12:45pm hari ini," katanya melalui satu kenyataan yang dihantar melalui aplikasi WhatsApp.

"Bagaimanapun, simptom mereka adalah ringan dan tidak ada pesakit yang dimasukkan ke wad,"

Menurut Dr Mah, pihak berkuasa mengesaki keracunan makanan Mungkin berpunca daripada hidangan spaghetti yang diberikan kepada para pelajar pada malam Ahad lalu.

Namun katanya Pejabat Kesihatan Hulu Perak akan terus menyiasat punca sebenar wabak berkenaan.

Setakat ini katanya pihak berkuasa, telah mengambil langkah segera menutup kantin hostel maktab berkenaan buat sementara waktu.

"Kami sudah menutup kantin berkenaan di bawah Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit-penyakit Berjangkit 1988."

"Kantin berkenaan akan ditutup sehingga kami selesai mengambil segala tindakan yang perlu,"

"Pihak berkuasa Hulu Perak juga telah menjalankan program-program pendidikan kesihatan di kalangan pelajar dan kakitangan maktab berkenaan,"

Maktab tersebut mempunyai seramai 444 pelajar, termasuk 207 lelaki dan 237 perempuan. — EdisiRakyat.com, 9 Januari 2018

1 Comments

  1. Mohon dimaafkan sebelumnya....!! terpaksa sy ngeposting disini karna sy sudah mengalami skrg bagaimn rasanya tinggal di perantauan jd TKW. Anak dan suami di tinggal di kampung. Sy dulu 4 tahun 5 bulan tinggal di Taichung Taiwan.. hanya jeritan batin dan tetes air mata selalu menharap. tp tdk ada hasilnya sm sekali. Cuman gali lobang tutup lobang trus. dulu.. pengen pulang ke indo gaji tidak seberapa. Tetapi namanya juga rejeki itu tidak ada yg tau. Yg penting kita betul-betul yakin dan percaya Pasti ada jlan keluarnya. Halal tidaknya hanya tuhanlah yg menentukan. Kebetulan waktu itu sy istirahat di kamar buka facebook dapt nmor telpon Mbah Suroto di halaman tki sukses. setelah sy baca ternyata beliau murid Eyang Guru Jugo dari gunung kawi. dengan adanya Pesugihan Dana Ghaib ini dan Pesugihan Anka ghaib/Togel 2D sampai 6D pilihan..., sy memilih jalan Pesugihan Dana Ghaib saja karna tidak ada tumbal menumbal. alhamdulillah ternyata benar2 terbukti hasil nya dari Mbah. skrg sy bsa buka usaha kecil-kecilan di rumah.. ya allah terima kasih rejekimu ini yg enkau berikan. Mungkin ada teman pengen merubah nasib nya seperti sy. ini nomr nya Mbah Suroto +6282291277145 karna tidak ada salahnya kita berbagi. sy sudah merasakan manis pahitnya tinggal di perantauan. Trmksh

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post