Malaysia dan Indonesia tubuh tabung tangani kritikan terhadap kelapa sawit

PARA pengeluar kelapa sawit akan menubuhkan satu tabung bersama bagi menangani kritikan terhadap industri berkenaan kata seorang pegawai kerajaan hari ini di tengah-tengah peningkatan siasatan terhadap komoditi itu yang mana dituduh sebagai menjadi penyebab merebaknya kerosakan alam sekitar.

Kelapa Sawit

Hasil dari kelapa sawit yang mana sebelum ini digunakan di dalam pelbagai jenis produk dari aiskrim sehinggalah kepada gincu, dituduh sebagai punca pembalakan besar-besaran di Asia Tenggara dan mengancam hidupan liar seperti orang hutan dan gajah katik.

Tan Yee Chow, ketua setiausaha kementerian industri utama Malaysia, yang memantau pengeluaran kelapa sawit Malaysia, dalam sebuah persidangan memberitahu bahawa tabung baru itu akan dikawal oleh majlis negara negara pengeluar minyak kelapa sawit (CPOPC), sebuah badan industri yang ditubuhkan oleh pengusaha-pengusaha utama kelapa sawit dari Indonesia dan Malaysia.

Dana itu akan digunakan bagi melaksanakan strategi komunikasi dan perhubungan awam bentuk baru untuk industri berkenaan sebagai antara kaedah yang sudah dikenal pasti katanya.

Minyak sawit telah melalui siasatan khas pada tahun ini kerana Kesatuan Eropah telah melancarkan usaha memperkenalkan undang-undang untuk mengehadkan penggunaan minyak sayuran dalam biodiesel.

Blok berkenaan menggubal undang-undang tahun ini untuk menghapuskan minyak kelapa sawit dari senarai bahan api boleh diperbaharui menjelang tahun 2030 selepas komoditi itu dikaitkan dengan penebangan hutan.  Ia juga berbincang untuk meningkatkan peraturan-peraturan makanan yang menjadi hasil utama industri minyak sawit.

Malaysia sebagai negara kedua terbesar pengeluar kelapa sawit tahun ini telah melancarkan satu usaha melobi dan meningkatkan kesedaran awam untuk menaikkan imej minyak sawit terutama di Eropah lapor Reuters.

Kempen itu sebelum ini disebarkan menerusi platform yang disifatkan sebagai mewakili petani-petani berskala kecil, namun ditubuhkan dan dijalankan oleh syarikat-syarikat perhubungan awam yang dibayar oleh sebuah agensi kerajaan yang bertanggungjawab untuk mempromosikan minyak sawit.

Indonesia dan Malaysia telah meningkatkan penggunaan biodiesel tempatan bagi menggalakkan penggunaan minyak sawit.

Malaysia telah meningkatkan kadar penggunaan minyak sawit di dalam industri biodiesel kepada 10 peratus dari tujuh peratus Disember lalu, dan mensasarkan untuk melaksanakan program "B20" yang bakal menggunakan sebanyak 20 peratus minyak sawit tahun hadapan.

Menurut Tan, Malaysia akan melaksanakan program B20 secara berperingkat bermula awal tahun depan dan mensasarkan untuk melaksanakan B30 dalam jangka masa beberapa tahun. — EdisiRakyat.com, 20 November 2019

Post a Comment

0 Comments